Analogia aceea urâtă: este ca și cum trei avioane pline de români s-ar fi prăbușit în aceeași zi

Acum multe luni îmi exprimam șocul că în Italia muriseră vreo 600 de persoane într-o singură zi. Am zis că este ca și cum trei avioane pline de italieni s-ar fi prăbușit în aceeași zi. Acum este ca și cum trei avioane cu români s-au prăbușit într-o singură zi. Și două avioane ieri. Două avioane și alaltăieri… Ar fi un astfel de accident o tragedie? Ar fi șocant pentru toată lumea să auzi de 3 avioane prăbușite în aceeași zi, toate pline ochi cu români? Și totuși, aceleași cifre din covid […] Articolul Analogia aceea urâtă: este ca și cum trei avioane pline de români s-ar fi prăbușit în aceeași zi a apărut pe nwradu blog.

Analogia aceea urâtă: este ca și cum trei avioane pline de români s-ar fi prăbușit în aceeași zi

Acum multe luni îmi exprimam șocul că în Italia muriseră vreo 600 de persoane într-o singură zi. Am zis că este ca și cum trei avioane pline de italieni s-ar fi prăbușit în aceeași zi.

Acum este ca și cum trei avioane cu români s-au prăbușit într-o singură zi. Și două avioane ieri. Două avioane și alaltăieri…

Ar fi un astfel de accident o tragedie? Ar fi șocant pentru toată lumea să auzi de 3 avioane prăbușite în aceeași zi, toate pline ochi cu români? Și totuși, aceleași cifre din covid nu mai sunt o tragedie. Simt că aceste decese au devenit statistici și cifrele acestea nu mai transmit nimic românilor. Altfel, mă gândesc că ar cere măsuri mai dure, ar cere controale, ar cere amenzi, ar cere obligativitatea vaccinării, ar cere politicienilor să-și bage mințile în cap și să acționeze pentru binele țării, , ar cere școală online, ar cere din nou stare de urgență, nu dreptul de a ieși liberi la food court. Este idioțenie să auzi că mor 560 de români într-o singura zi din cauza unei boli și totuși să refuzi tratamentul ei preventiv, disponibil gratuit, plus orice măsură împotriva răspândirii bolii.

Sau măcar dacă ar putea purta mai mulți masca corect, nu sub nas.

Dar simt că nu ai cu cine să vrei mai mult. Așa cum și la vot ies doar vreo 30% dintre români, vreo 30% se identifică drept progresiști, vreo 30% poartă corect masca, tot acei 30% sunt și cei vaccinați, cei care vor să trecem mai rapid de această pandemie și să revenim la viața bună de dinaintea ei (cât de bună era viața în 2019, nu?!). Și este prea puțin 30% pentru criza de acum.

M-am deprimat gândindu-mă la ce ne rezervă viitorul în astfel de condiții. La anul poate vor fi 50% dintre români vaccinați. Insuficient pentru imunitate de turmă. Ne va lovi la fel de tare varianta Mu sau poate asta Delta modificată, de este și mai contagioasă în Marea Britanie, și vom număra din nou zeci de mii de infectați și sute de decese în fiecare zi.

Și asta ne rezervă viitorul? Încă un an sau doi de teamă pentru copiii noștri și pentru părinții noștri, care sunt vulnerabili? Teama că, oricâte boostere am face noi cei 30% sau 50%, tot nu va fi suficient pentru imunitate de turmă? Teama că orice persoană îi poate da lui Alice virusul,  oricât am încerca să o protejăm? Teama că i-aș putea da chiar eu, ca potențial purtător asimptomatic, pentru că am luat la a doua sau a treia mână de la vreunul nevaccinat?

În acest timp restul Uniunii Europene va fi cu vaccinarea la 90%, că ăia sunt oameni normali la cap, și la un moment dat ne vor lăsa cu totul în urmă, vor renunța să mai tragă și pentru România.

Acum câteva luni am scris că va veni tulpina Delta în România și ar fi bine să ne prindă vaccinați. M-am înșelat. Ar fi fost bine dacă Delta ne prindea emigrați într-o țară mai bună. Cam oricare țară mai spre vest de România.

Zilele trecute s-a ajuns la borna de jumătate din populația globului vaccinată.50%. România este mult sub media globală, nu europeană, deși este o țară modernă din UE. La Spitalul Universitar nu mai au unde să țină cadavrele, că au urcat de la 3 decese pe zi la 45. A venit vremea camioanelor frigorifice și a gropilor comune în România.

Articolul Analogia aceea urâtă: este ca și cum trei avioane pline de români s-ar fi prăbușit în aceeași zi a apărut pe nwradu blog.

Original article: Analogia aceea urâtă: este ca și cum trei avioane pline de români s-ar fi prăbușit în aceeași zi.