ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie

Sunt minim 2 ani întârziere în acest demers, dar acum probabil că va lua startul. Mai știți că înainte de pandemie era marea discuție legată de 5G și antene și frecvențe și cum ne vor omorî pe toți? Ehe, nici nu știam noi ce lucruri te pot omorî de fapt! Anyway, ANCOM a publicat pe site-ul oficial anunțul privind organizarea procedurii de selecție competitivă, cum se zice. Participanții pot cumpăra dreptul de participare după ce plătesc 5.000 de lei. Caietul de sarcini este disponibil pe site-ul ANCOM. Se vor vinde blocuri […] Articolul ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie a apărut pe nwradu blog.

ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie

Sunt minim 2 ani întârziere în acest demers, dar acum probabil că va lua startul. Mai știți că înainte de pandemie era marea discuție legată de 5G și antene și frecvențe și cum ne vor omorî pe toți? Ehe, nici nu știam noi ce lucruri te pot omorî de fapt!

Anyway, ANCOM a publicat pe site-ul oficial anunțul privind organizarea procedurii de selecție competitivă, cum se zice. Participanții pot cumpăra dreptul de participare după ce plătesc 5.000 de lei. Caietul de sarcini este disponibil pe site-ul ANCOM.

Se vor vinde blocuri în 800, 2600 și 3600 MHz, diverse loturi.

Iată frecvențele ce vor fi licitate:

Și organizarea lor pe loturi:

Și prețul de pornire pentru fiecare lot în parte:

Acel lot unic de 2 x 5 MHz în 800 MHz va porni de la 22 de milioane de euro. Foarte scump, dar este unul singur și cred că toți operatorii îl vor dori pentru că acea frecvență asigură acoperire mare. Vom vedea cu cât se va da.

Situația actuală a spectrului în 800 MHz este cea de mai jos:

Vodafone și Orange sunt la egalitate cu 2 x 10 MHz, Telekom are un 2 x 5 MHz. La noua licitație Telekom nu va participa. Părerea mea este că Telekom Mobile nu are ce să vândă în România decât spectrul deținut. Nu poate vinde clienții de mobil, așa cum a făcut cu cei de fix către Orange, deoarece portarea în domeniul comunicațiilor mobile este foarte simplă. Pentru un alt operator probabil e mai rentabil să facă o campanie de atragerea a abonaților Telekom spre rețeaua lor, decât să-i cumpere bulk și să spere că vor rămâne acolo.

Digi nu este în listă pentru că nu deține nimic în 800 MHz. Dacă va participa la licitație, se vor lupta deci 3 operatori pentru acel unic lot de 2 x 5 MHz. Un alt operator va putea cumpăra spectrul Telekom cândva în viitor. Al treilea operator va rămâne fără spectru în 800 MHz, cel puțin acum. Nu știu dacă în viitor mai are statul român niște frecvențe de vândut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor inițiale este de 15 noiembrie 2021. După acea dată poate vom afla ce a ofertat fiecare operator.

sursa: ANCOM via Revista Biz.

Articolul ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie a apărut pe nwradu blog.

Original article: ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie.