Boala sărutului, care afectează până la 95% din populație, este una dintre cauzele majore de scleroză multiplă

Apariția sclerozei multiple este puternic favorizată de mononucleoză. Asta este o descoperire destul de tristă a cercetătorilor de la Harvard, care au făcut un studiu de amploare în acest sens. Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează neuronii și distruge inclusiv capacitatea bolnavului de a se mișca. Se ajunge la spasme, dureri, imposibilitatea de a-ți controla mâinile și picioarele (și vezica și altele), capacitate cognitivă diminuată și inclusiv imposibilitatea de a mai vorbi, în funcție de gravitatea bolii. Afectează milioane de oameni anual, nu are tratament. Mononucleoza este numită și […] Articolul Boala sărutului, care afectează până la 95% din populație, este una dintre cauzele majore de scleroză multiplă a apărut pe nwradu blog.

Boala sărutului, care afectează până la 95% din populație, este una dintre cauzele majore de scleroză multiplă

Apariția sclerozei multiple este puternic favorizată de mononucleoză. Asta este o descoperire destul de tristă a cercetătorilor de la Harvard, care au făcut un studiu de amploare în acest sens.

Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează neuronii și distruge inclusiv capacitatea bolnavului de a se mișca. Se ajunge la spasme, dureri, imposibilitatea de a-ți controla mâinile și picioarele (și vezica și altele), capacitate cognitivă diminuată și inclusiv imposibilitatea de a mai vorbi, în funcție de gravitatea bolii. Afectează milioane de oameni anual, nu are tratament.

Mononucleoza este numită și boala sărutului pentru că se transmite în principal prin salivă. Este cauzată de un virus tip herpes, numit virusul Epstein-Barr. Simptomele variază de la nimic și până la febră, roșeață pe piele și oboseală. De obicei scapi de simptome după vreo lună.

Nu există vaccin pentru acest virus. Nici nu cred că s-a încercat cu adevărat găsirea unuia, boala fiind până la urmă asemănătoare unei răceli. În SUA se estimează că 60-80% dintre oameni trec prin infecția cu virusul Epstein-Barr. În țările mai puțin dezvoltate, ajunge la 95% (sursa).

De asta rezultatele studiului Harvard sunt așa îngrijorătoare. Un virus aparent inofensiv, dar care rămâne permanent în corp, este legat direct de apariția MS, în general după minim un deceniu. Sigur că un număr mic de persoane infectate cu virusul EB fac MS mai târziu, că altfel am impresia că specia noastră ar fi încetat deja să existe. MS nu are însă declanșatori clari, așa că această cauzalitate legată de mononucleoză este până acum considerată principalul factor declanșator al bolii.

Există niște vaccinuri anti-EB în studiu și testare, inclusiv Moderna lucrează la unul. Poate se mai rezolvă ceva. Nasol când descoperi că ceva considerat inofensiv poate avea însă efecte așa mari după mulți ani. Treaba asta poate merge în ambele direcții, se poate spune același lucru și despre medicamente și de-a lungul istoriei au fost de fapt multe retrase de la vânzare după o vreme.

Am însă tot mai mult impresia că virușii în general ajung să creeze prea multe probleme pentru a nu fi luate măsuri împotriva lor. Poliomielita, de exemplu, a omorât sute de milioane de oameni înainte de a fi primul virus complet eradicat după o campanie globală de vaccinare a OMS, prin anii 1960. Nu cred că regretă nimeni asta.

sursa.

Articolul Boala sărutului, care afectează până la 95% din populație, este una dintre cauzele majore de scleroză multiplă a apărut pe nwradu blog.

Original article: Boala sărutului, care afectează până la 95% din populație, este una dintre cauzele majore de scleroză multiplă.