Chinezii fac tot mai multe plăți cu yuan-ul digital, moneda digitală oficială a țării

Site-ul chinezesc JD.com a vândut de 48,5 miliarde de dolari de Singles’s Day. Alibaba, la rândul său, a vândut de 90,5 miliarde de dolari cu aceeași ocazie. În total, 119 miliarde de dolari vânzări. Asta nu mă miră, China fiind o țară mare și deci cu cifre pe măsură. Și nici nu știu dacă vânzările se referă la ziua de Singles Day, uzual 11 noiembrie, sau la o perioadă mai largă. La fel cum la noi Sfântul Black Friday n-a mai fost o singură zi decât la eMAG și Fashion Days, […] Articolul Chinezii fac tot mai multe plăți cu yuan-ul digital, moneda digitală oficială a țării a apărut pe nwradu blog.

Chinezii fac tot mai multe plăți cu yuan-ul digital, moneda digitală oficială a țării

Site-ul chinezesc JD.com a vândut de 48,5 miliarde de dolari de Singles’s Day. Alibaba, la rândul său, a vândut de 90,5 miliarde de dolari cu aceeași ocazie. În total, 119 miliarde de dolari vânzări.

Asta nu mă miră, China fiind o țară mare și deci cu cifre pe măsură. Și nici nu știu dacă vânzările se referă la ziua de Singles Day, uzual 11 noiembrie, sau la o perioadă mai largă. La fel cum la noi Sfântul Black Friday n-a mai fost o singură zi decât la eMAG și Fashion Days, la fel nici la chinezi Singles Day nu mai este o singură zi. JD.com a avut aceste promoții în perioada 31 octombrie – 11 noiembrie.

Nu asta este important. Ce mi se pare foarte interesant este că a fost prima ocazie în care yuan-ul digital a fost folosit pe scară largă.

Yuan-ul digital este un soi de alternativă oficială a statului chinez la criptomonede, pe care de altfel le-a interzis recent. Yuan-ul digital, abreviat eCNY sau DCEP, a fost creat acum vreo 8 ani și, după o perioadă lungă de testare, a fost lansat oficial în piață în aprilie 2021. În China este o monedă oficială.

Sistemul este oarecum similar cu cel al criptomonedelor. eCNY-ul este o monedă digitală și deci ai nevoie de un wallet digital pentru ele, wallet criptat și protejat de acces. Un articol de la final de septembrie spune că există peste 20 de milioane de portofele digitale. Puțin pentru o populație de 1,4 miliarde de oameni, dar procentual înseamnă totuși 1,4%, ceea ce mi se pare o rată bună de adopție pentru un concept foarte nou, foarte nișat, într-o țară în care foarte multe dintre acele sute de milioane de persoane trăiesc în mediu rural și nu departe de pragul sărăciei. Mă îndoiesc că 1,4% dintre români au wallet digital și criptomonede, de exemplu. Asta ar însemna cam 250.000 de români.

La final de septembrie, volumul de tranzacții cu yuan digital depășise 5 miliarde de dolari. Mult? Puțin? Nu știu, nu avem o referință similară pentru comparație. O să spun că, pentru perioada aprilie-septembrie la care se referă acea cifră, arată bine.

De Singles Day atât JD.com cât și Alibaba au acceptat plata în eCNY. Se pare că peste 100.000 de oameni au plătit folosind monede digitale.

De ce a făcut China această monedă digitală? Un citat din Wikipedia atribuit guvernatorului băncii centrale spune “the conditions are ripe for digital currencies, which can reduce operating costs, increase efficiency and enable a wide range of new applications“. Aoleu, adică monedele digitale au o utilitate și scenarii de utilizare și chiar cea mai mare economie a lumii zice asta prin vocea unui oficial de top? Șocant!

Bine, eu nu cred că de asta a făcut China propria monedă digitală. Adică sigur că explicația este, în esență, cea de mai sus: monedele digitale sunt mai eficiente în utilizare și noile tehnologii sunt un disruptor inclusiv în acest domeniu. China este o țară atât de mare încât orice economie, orice eficientizare a sistemului de plăți se propagă în cascadă spre niște cifre foarte mari.

eCNY-ul este eficient. Se poate plăti rapid scanând un cod QR în orice magazin participant la sistem. Mai mult, nu necesită rețea de date pentru un anumit tip de tranzacții. Doi oameni pot face schimb de eCNY atingându-și între ei telefoanele și atât, iar telefoane mobile sunt cam peste tot acum. eCNY-ul încă nu-i deschis turiștilor, dar închipuiți-vă ce avantaj ar fi dacă tu, ca turist, nu ajungi acolo căutând o casă de schimb valutar, ci ai convertit de acasă niște monede de-ale tale în eCNY în portofelul tău electronic pe care-l poți folosi în majoritatea magazinelor. China are potențialul de a primi zeci de milioane de turiști anual. Moneda asta digitală chiar ar face lucrurile simple.

În practică, însă, cred că motivul autorităților a fost și altul. Controlezi mai bine populația dacă îi poți intra în casă să verifici câți bani au în portofel, dacă îi poți vedea banii din bancă și bloca acele conturi și dacă le interzici să iasă din țară cu multă valută. Nu poate nimeni să fugă cu banii, ca să zic așa. Cu Bitcoin, însă, unde tranzacțiile sunt anonime? Orice nea Caisă chinez poate avea 200 de bitcoini despre care nimeni nu știe nimic și pe care-i poate accesa oricând din altă țară.

China a interzis criptomonedele clasice pentru că nu putea fi controlate. Yuan-ul digital poate fi controlat. Este făcut de banca statului, inițial este legat de un cont bancar real, sunt sigur că tehnologia pe care este bazat (no idea ce tehnologie au ales, poate tot un fel de blockchain) este sub controlul autorităților și și-au rezervat suficiente căi de acces pentru a vedea circulația monedei.

A sign showing that a store accepts digital RMB in Shenzhen, Guangdong
By 30000lightyearsOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Articolul Chinezii fac tot mai multe plăți cu yuan-ul digital, moneda digitală oficială a țării a apărut pe nwradu blog.

Original article: Chinezii fac tot mai multe plăți cu yuan-ul digital, moneda digitală oficială a țării.