Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C

Comisia Europeană a propus ieri legislație pentru a forța producătorii de electronice să folosească un singur port pentru încărcarea dispozitivelor. Acel port este USB-C. Momentan este o propunere. Trebuie votată de Parlamentul European pentru a deveni lege și apoi producătorii de electronice vor avea 2 ani la dispoziție pentru a face modificările. Sunt însă sigur că va trece. Practic propunerea aceasta are efect doar asupra companiei Apple și portului Lightning. Toți ceilalți producători de telefoane deja foloseau USB-C. Mai sunt telefoane cu microUSB? Dacă da, sunt în cantitate neglijabilă. Părerea mea […] Articolul Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C a apărut pe nwradu blog.

Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C

Comisia Europeană a propus ieri legislație pentru a forța producătorii de electronice să folosească un singur port pentru încărcarea dispozitivelor. Acel port este USB-C.

Momentan este o propunere. Trebuie votată de Parlamentul European pentru a deveni lege și apoi producătorii de electronice vor avea 2 ani la dispoziție pentru a face modificările. Sunt însă sigur că va trece.

Practic propunerea aceasta are efect doar asupra companiei Apple și portului Lightning. Toți ceilalți producători de telefoane deja foloseau USB-C. Mai sunt telefoane cu microUSB? Dacă da, sunt în cantitate neglijabilă.

Părerea mea este că în următorii doi ani Apple ar fi trecut oricum de la Lightning la USB-C. Deja dau semne de această intenție. iPad Pro folosește USB-C, la fel și noul iPad Mini 6 pe care l-am precomandat și aștept să vină. Unii credeau că iPhone 13 va folosi USB-C. N-a fost să fie.

De fapt, lipsa USB-C este unul dintre motivele care mă fac să nu trec la un iPhone, deși sunt tentat. Prea multe cabluri și accesorii de înlocuit sau modificat. Știu, e o scuză slabă, sunt destule adaptoare. Nu-i singurul motiv, dar este pe listă.

Mai sunt și alte dispozitive afectate de această modificare:

USB-C will become the standard port for all smartphones, tablets, cameras, headphones, portable speakers and handheld videogame consoles.

Again, majoritatea căștilor și boxelor și consolelor moderne folosesc deja USB-C. Despre camere foto recunosc că nu știu, poate unele au în continuare vreo mufă rotundă sau altceva. O astfel de propunere ar fi fost bună acum vreo 5 ani, nu astăzi, dar inerția decizională face uneori lucrurile inutile.

Lipsesc însă din ecuație laptopurile. Nu orice laptop se poate încărca pe USB-C. Cele mari de gaming, cu plăci NVIDIA RTX, necesită mai mulți wați decât poate da portul USB-C. Cred însă că propunerea ar fi putut forța laptopurile care necesită o putere mai mică, în limita standardului USB, să folosească acel port pentru încărcare, nu ce conector vrea fiecare.

Articolul Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C a apărut pe nwradu blog.

Original article: Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C.