Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!)

Într-o conferință încheiată acum câteva minute, Digi a anunțat lansarea pe piață a două noi servicii: Fiberlink 2.5G și Fiberlink 10G. Așa cum le spune numele, vorbim de: 2,5 Gbps – 45 lei/lună, bandă upload/download simetrică 10 Gbps – 50 lei/lună, bandă upload/download simetrică Momentan serviciul este testat în două zone din București și unii clienți vor fi invitați să-l testeze începând din 1 octombrie. Disponibilitatea extinsă vine din decembrie și apoi extinderea treptată a acoperirii. Mai exact, etapele sunt: 1 octombrie: câteva zone din sectorul 1 decembrie: întreg orașul București […] Articolul Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!) a apărut pe nwradu blog.

Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!)

Într-o conferință încheiată acum câteva minute, Digi a anunțat lansarea pe piață a două noi servicii: Fiberlink 2.5G și Fiberlink 10G.

Așa cum le spune numele, vorbim de:

  • 2,5 Gbps – 45 lei/lună, bandă upload/download simetrică
  • 10 Gbps – 50 lei/lună, bandă upload/download simetrică

Momentan serviciul este testat în două zone din București și unii clienți vor fi invitați să-l testeze începând din 1 octombrie. Disponibilitatea extinsă vine din decembrie și apoi extinderea treptată a acoperirii.

Mai exact, etapele sunt:

  • 1 octombrie: câteva zone din sectorul 1
  • decembrie: întreg orașul București
  • martie 2022: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara
  • cândva în 2022: celelalte reședințe de județ

Digi va pune la dispoziție echipamente compatibile pentru clienții rezidențiali, desigur, dar încă nu au anunțat prețurile pentru echipamentul terminal din casă. Serviciul va fi disponibil și pentru abonamente business, dar nu știu la ce prețuri.

Este un milestone impresionant. Eu vreau net rapid și până și eu nu sunt convins că am nevoie de unul atât de rapid. Ce-i drept, am tras ieri un joc de 80 GB cu 110 MB/s de pe serverele producătorului, deci la limita serviciului Fiberlink gigabit. Un 2,5 Gbps ar fi mers aici.

Sincer să fiu, nici nu contează așa tare. Țin minte lansarea Fiberlink 1000 de acum mulți ani, cred că 2013, și câți spuneau atunci ce ai putea face cu astfel de viteze. Eh, uite că ai ce face. Sper că peste vreo 10 ani să pot spune același lucru despre Fiberlik 10G.

Cei de la Digi au arătat și un test pe cablu, făcut pe un ultrabook. S-a prins 8.230 Mbps download și 7.429 Mbps upload pe Speedtest. Au făcut și pe wifi cu laptop și telefon, se duceau spre 1.700 Mbps. M-am emoționat pentru că îmi aduc aminte momentul când mi-am pus acasă net pe cablu de la Digi la 128 kbps. Trăgeam cu 16 KB/s de pe net și era wow față de modemul telefonic folosit până atunci. Am ajuns departe…

Toate abonamentele Fiberlink au bandă simetrică de acum, apropo. Ce vă spuneam eu, că am deja upload de 1 Gbps de ceva vreme, se confirmă în curând pentru toată lumea.

Ca să fie mai clar, am aflat următoarele în sesiunea Q&A:

  • echipamentele de prin scările blocurilor deja sunt compatibile. Serviciul 2.5G sau 10G trebuie doar activat de Digi pentru fiecare client și mai trebuie un echipament în casa clientului.
  • echipamentul din casa clientului poate avea diverse forme, depinde dacă vrei cu router sau fără router, cu Wifi 6 sau ai tu deja șamd. La nivelul de bază, însă, trebuie un media convertor care să știe să scoată 10 Gbps pe port Ethernet. Acest echipament va fi închiriat de la Digi odată cu activarea serviciului. Prețul încă nu a fost anunțat.
  • este treaba clientului să aibă PC-uri sau telefoane compatibile, desigur. Adică tu trebuie să ai în PC placă de rețea de 2,5G sau 10G sau un router care să dea mai departe astfel de viteze (prin Wifi6 sau tot pe cablu).

Articolul Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!) a apărut pe nwradu blog.

Original article: Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!).