În sfârșit am avut o cursă de Formula 1 palpitantă de la cap la coadă

Uite că avem spectacol cum n-am mai văzut de mult în Formula 1. Se va intra în ultima cursă a sezonului, duminica aceasta, cu egalitate între primii doi, Hamilton și Verstappen, amândoi cu 369,5 puncte. Cursa de ieri a fost palpitantă. Acțiune de la cap la coadă, cum ar fi, și intuiam că va fi așa încă de când am văzut prima oară circuitul: parapet peste tot, multe viraje, adică o rețetă bună pentru multe accidente ce necesită musai safety car-ul. Și, într-adevăr, cursa a fost oprită de două ori cu […] Articolul În sfârșit am avut o cursă de Formula 1 palpitantă de la cap la coadă a apărut pe nwradu blog.

În sfârșit am avut o cursă de Formula 1 palpitantă de la cap la coadă

Uite că avem spectacol cum n-am mai văzut de mult în Formula 1. Se va intra în ultima cursă a sezonului, duminica aceasta, cu egalitate între primii doi, Hamilton și Verstappen, amândoi cu 369,5 puncte.

Cursa de ieri a fost palpitantă. Acțiune de la cap la coadă, cum ar fi, și intuiam că va fi așa încă de când am văzut prima oară circuitul: parapet peste tot, multe viraje, adică o rețetă bună pentru multe accidente ce necesită musai safety car-ul. Și, într-adevăr, cursa a fost oprită de două ori cu steag roșu, plus câteva safety car-uri.

Controverse? Nu atât de multe. Aș vrea să spun că îl admir foarte mult pe Verstappen, deși vreau ca Hamilton să câștige acest campionat. Verstappen are însă inspirația necesară pentru a fi un pilot legendar, are acele sclipiri de strategie care apar rar  chiar și la nivelul de top. De exemplu, ieri a fost nevoie să se lase depășit de Hamilton pentru că anterior îl depășise el printr-o manevră interzisă. Și mi-a plăcut mult să văd că a ales să-l lase să treacă exact în virajul potrivit pentru asta.

Adică, în caz că n-ați văzut, Verstappen a încetinit mult pentru a se lăsa depășit, dar fix în virajul în care această viteză scăzută îi permitea să ia pe interior o curbă destul de tare. Hamilton a trecut de el, dar s-a dus prea lansat, pe exteriorul acelui viraj. Verstappen practic i-a cedat locul pentru fix 2 secunde, cum îi ceruseră arbitrii, dar intrând în acel viraj a fost plasat perfect pentru a-l depăși la loc pe Hamilton. Puțini ar fi putut planifica și executa cu brio o astfel de manevră.

Au mai fost câteva incidente normale de cursă. Normale pentru nivelul lor, că Formula 1 are o istorie lungă de șicanări și manevre riscante în cursa pentru titlul mare, iar în 2021 vedem din nou o astfel de rivalitate ce probabil va rămâne legendară. Eu sunt uimit că mașina lui Hamilton a supraviețuit acelui incident în care Verstappen i-a frânat brusc în față. Când am văzut ciocnirea dintre ei, eram sigur că gata, Hamilton abandonează cu puntea ruptă și Verstappen este campion, că o penalizare simbolică n-ar fi putut să-i împiedice câștigarea titlului. Și totuși, Hamilton a scăpat doar cu o mică ruptură la aripă, apoi a continuat cursa, și-a revenit și după “inversarea de 2 secunde” a pozițiilor despre care am scris mai sus, l-a depășit cinstit și corect pe Verstappen și a câștigat cursa.

Per total, Hamilton a condus de zile mari și a avut și noroc cum rar mai vezi, că în total a supraviețuit la vreo 3 acroșaje ușoare și diverse alte faze unde 10 centimetri l-au despărțit de un abandon. Cursa aceasta poate rămâne în istorie ca fiind una dintre cele mai palpitante, după cum ziceam mai sus. Cred că este un cuvânt bun.

Uitați-vă pe YouTube la rezumatul cursei. Nu poate fi embedded aici. Să-l arătați celor care zic că e plictiseală în Formula 1.

Bottas a câștigat locul 3 în ultimul viraj al cursei. L-a depășit pe Ocon cu câțiva metri înainte de linia de finish, altceva rar văzut în Formula 1. Prin acel loc 3, apropo, și-a asigurat și locul 3 în campionat, că nu mai poate fi depășit de Norris în ultima cursă.

12 decembrie, ora 15 a României, cursa din Abu Dhabi. Cine ia mai multe puncte dintre Hamilton și Verstappen ia campionatul. Iar dacă amândoi abandonează sau avem iarăși vreo egalitate (mici șanse), Verstappen este campion deoarece are mai multe victorii în acest sezon.

Articolul În sfârșit am avut o cursă de Formula 1 palpitantă de la cap la coadă a apărut pe nwradu blog.

Original article: În sfârșit am avut o cursă de Formula 1 palpitantă de la cap la coadă.