Președintele ANPC a fost eliberat din funcție zilele trecute de premierul Cîțu

Nu știu dacă ați mai urmărit controalele ANPC și diversele scandaluri care au țintit magazine în perioada de dinainte și după Black Friday. Pe 18 noiembrie, premierul Florin Cîțu l-a eliberat din funcție pe președintele ANPC, Claudiu Dolot. Fusese numit în funcție în februarie. Conform paginii de Facebook ANPC, el a înființat acel Comandament Special Black Friday, un nume prea cheesy, dar care a dat amenzi de vreun milion de lei într-o săptămână diverselor magazine. Unele pe merit, unele doar pentru că nu era respectată la milimetru litera legii (vezi treaba […] Articolul Președintele ANPC a fost eliberat din funcție zilele trecute de premierul Cîțu a apărut pe nwradu blog.

Președintele ANPC a fost eliberat din funcție zilele trecute de premierul Cîțu

Nu știu dacă ați mai urmărit controalele ANPC și diversele scandaluri care au țintit magazine în perioada de dinainte și după Black Friday.

Pe 18 noiembrie, premierul Florin Cîțu l-a eliberat din funcție pe președintele ANPC, Claudiu Dolot. Fusese numit în funcție în februarie. Conform paginii de Facebook ANPC, el a înființat acel Comandament Special Black Friday, un nume prea cheesy, dar care a dat amenzi de vreun milion de lei într-o săptămână diverselor magazine. Unele pe merit, unele doar pentru că nu era respectată la milimetru litera legii (vezi treaba cu SMS-urile BRD-ului), dar na… legea este lege, s-a aplicat.

Ca să ne uităm un pic în urmă, cam toate magazinele online cunoscute au primit amendă în perioada 8-14 noiembrie pentru probleme cu promoțiile de Black Friday. De obicei s-a împărțit standardul 25.000 de lei amendă pe la fiecare.

Pe 16 noiembrie, ANPC anunța un nou val de amenzi date pe la diverse magazine offline Altex, Flanco, JYSK, DM și altele. Pe 17 noiembrie s-a făcut chiar un control în Dragonul Roșu, coordonat de vicepreședintele instituției, cu amenzi de 191.000 de lei (mult noroc cu încasarea lor, apropo). Aș spune că acestea sunt mai importante decât 30 de controale la magazine online. Evaziunea fiscală se face în Dragon, nu pe un site care vinde cu evidență digitală și care ia amenzi pentru că n-a scris mare sub fiecare reducere în parte până la ce dată este valabilă ea (asta fiind cea mai des amendată problemă).

Pe 18 noiembrie, președintele ANPC spune pe Facebook că a aflat că a aflat că a fost eliberat din funcție și dă un mesaj de mulțumire personalului și de încredere în viitor. Vicepreședintele Mihai Culeafa devine președinte interimar și probabil culeafa mărită (îmi cer deja scuze pentru nivelul acestei glume).

Înainte să ziceți că prea bate la ochi că vechiul președinte a deranjat pe cineva, sunt de acord și eu, cam bate la ochi. Culmea este că, dacă eram în locul lui Cîțu, eu mai așteptam vreo lună sau două cu execuția asta, nu o făceam așa, la 5 zile după Black Friday, că doar produce bătaie la ochi.

ANPC a continuat controalele, dar în altă direcție. Luni s-a anunțat suspendarea activității Pieței Berceni și a operatorilor economici din ea, plus a magazinului Mega Image din Piața Reșița, retragerea unei tone de carne, amenzi date pentru condiții insalubre. Marți, în alt control, au fost închise temporar Halele Obor. Nu Piața Obor, clădirea nouă, ci cea veche și de groază din spatele ei. Asta nu mă miră, acolo mergi la sigur dacă vrei să dai amenzi sau să închizi ceva.

Nu-mi displace această direcție. Magazinele alimentare chiar pun în pericol sănătatea clienților, pe când cele care vând pantofi online nu. Dar totuși, dacă ANPC făcea controale pe bandă rulantă și înainte, de ce a fost înlocuit din funcție președintele Claudiu Dolot? Marii amendați din ultima vreme au fost Mega Image și Altex. Mega Image și-a luat-o în vreo 10 magazine diferite, dar chiar și acele amenzi nu sunt semnificative față de cifra lor de afaceri (nu știu dacă s-a dispus și închiderea activității, ceea ce ar fi o problemă mai mare, dar nu insurmontabilă). De obicei magazinele online sau offline văd controlul ANPC ca pe un cost of doing business. Știu că n-ai cum să te ferești de el, știu că din când în când le va bate la ușă, știu că vor plăti o amendă, înjură și merg mai departe.

Articolul Președintele ANPC a fost eliberat din funcție zilele trecute de premierul Cîțu a apărut pe nwradu blog.

Original article: Președintele ANPC a fost eliberat din funcție zilele trecute de premierul Cîțu.