Review Kingston XS2000: un SSD portabil micuț, IP55, care prinde 2.000 MB/sec

Țin minte cât de încântat am fost, acum muuulți ani, când mi-am luat primul stick USB 3.0. Dintr-o dată am trecut de la transfer de 40 MB/s la 100 MB/s, dar mai important este că nu îngheța computerul în timpul transferului. Avea 32 GB și a costat ceva, dar își făcea minunat treaba. Acest Kingston XS2000 pe care l-am testat prinde aproape 2.000 MB/s pe scriere și citire, ceea ce mi se pare incredibil pentru un dispozitiv USB, și are capacitate 1 TB. Și culmea, este aproape la fel de mic […] Articolul Review Kingston XS2000: un SSD portabil micuț, IP55, care prinde 2.000 MB/sec a apărut pe nwradu blog.

Review Kingston XS2000: un SSD portabil micuț, IP55, care prinde 2.000 MB/sec

Țin minte cât de încântat am fost, acum muuulți ani, când mi-am luat primul stick USB 3.0. Dintr-o dată am trecut de la transfer de 40 MB/s la 100 MB/s, dar mai important este că nu îngheța computerul în timpul transferului. Avea 32 GB și a costat ceva, dar își făcea minunat treaba.

Acest Kingston XS2000 pe care l-am testat prinde aproape 2.000 MB/s pe scriere și citire, ceea ce mi se pare incredibil pentru un dispozitiv USB, și are capacitate 1 TB. Și culmea, este aproape la fel de mic precum acel stick de memorie vechi al meu, ba chiar are și carcasă cu rating IP55 de rezistență la apă și praf. M-am simțit ca-n Star Trek cu el în mână. “Iată acest dispozitiv care ține toate informațiile civilizației noastre și este și foarte rapid”.

DESPRE CE VORBIM

Kingston XS2000 este de fapt un SSD portabil, nu un stick USB, deși ca dimensiuni are doar 6,9 x 3,2 x 1,35 cm și cântărește 29 de grame. Conectivitatea este USB 3.2 gen 2×2, cu rating 20 Gbps, mai rapidă decât pot duce majoritatea computerelor din prezent, iar portul USB-C.

XS2000 se găsește în variante de 500, 1.000 și 2.000 GB stocare internă. Oficial duce 2.000 MB/s citire și 2.000 MB/s scriere, vedeți mai jos cât am obținut practic în testele mele. Carcasa este IP55, iar cu husa de silicon din pachet rezistă și la șocuri.

Preț: 999 lei la eMAG.

CUM ARATĂ

Este neașteptat de mic pentru capacitatea și performanța sa. 7 cm lungime și 3 lățime este excelent, îl fac un SSD ultra-portabil, ușor de ascuns într-un colț de geantă sau în buzunar alături de un laptop sau chiar și de o tabletă (s-a conectat la iPad Mini fără probleme). Pachetul include unitatea, un sleeve de silicon și un cablu USB-C la USB-C de vreo 30 cm.

TEHNOLOGIA

Probabil că-i mai rapid decât pot majoritatea computerelor să îl solicite. Oamenii din spatele standardului USB au bulibășit totul în ultimii ani, dar, pe scurt, standardul actual este următorul:

 • USB 3.1 gen 1: maxim 5 Gbps (vechiul USB 3.0)
 • USB 3.2 gen 1: maxim 5 Gbps, practic identic în specificații cu USB 3.1 gen 1 și USB 3.0, dar i s-a dat acest nume ca să fie toate 3.2 acum.
 • USB 3.2 gen 2 x 1: maxim 10 Gbps
 • USB 3.2 gen 1 x 2: maxim 10 Gbps
 • USB 3.2 gen 2 x 2: maxim 20 Gbps

Săriți peste partea următoare dacă nu vă interesează, este mai tehno-geeky.

Mie mi se pare complicat ca naiba, dar pe scurt sunt de reținut două aspecte. Acel x2 din coada unor standarde semnifică faptul că sunt porturi ce știu să folosească simultan ambele părți ale conectorului USB-C. Conectorul este simetric pentru a putea fi înfipt oricum, adică are pini și cabluri pe ambele părți. La un moment dat cineva a zis “ce-ar fi să folosim simultan ambele părți, dacă se poate, și astfel să dublăm viteza?”. Și s-a făcut asta.

Al doilea aspect este că inclusiv datele circulă codate (comprimate, dacă vreți ca analogie) cu diverse scheme, ceea ce poate crește rata efectivă de biți transferați.

Ca exemplu pentru acest al doilea aspect, USB 3.2 gen 1×2 transferă 8 biți de date printr-un pachet de dimensiune totală 10 biți (diferența sunt biți de corecție de erori), adică o eficiență de 80%. Din cei 10 gigabiți ce pot curge în fiecare secundă prin cabluri, doar 8 gigabiți sunt date utile (fișiere, video etc), restul sunt “plicul și timbrul”. USB 3.2 gen 2×1 are tot 10 Gbps rating maxim, dar folosește o altă schemă de transfer prin care codifică 128 biți utili într-un pachet total de 132 biți, adică o eficiență de 96%. Asta înseamnă că din cei 10 gigabiți ce pot circula prin cabluri, 9,6 gigabiți pot fi utili, deci o viteză maximă de transfer mai mare decât pe versiunea anterioară a standardului.

OK. Acest Kingston XS2000 este unul USB 3.2 gen 2×2, adică poate maxim 20 Gbps și folosește automat codarea aia cea mai eficientă a datelor.

Încă o observație: majoritatea PC-urilor și laptopurilor nu au porturi 3.2 gen 2×2. Dacă în specificații scrie USB 3.2 gen 2, așteptați-vă să fie gen 2×1, adică de 10 Gbps. Kingston XS2000 este compatibil și cu acest mod (și, de altfel, cu orice USB anterior), doar că va transfera cu 1.000 MB/s în loc de 2.000 MB/s, oricum imens. Tot ca observație, porturile Thunderbolt 4 au rating 40 Gbps, dar este alt protocol la mijloc și acest SSD va rula pe ele tot la 10 Gbps.

Dacă sunteți curioși ce-i înăuntru, Kingston XS2000 folosește un controller nou marca Silicon Motion, care-i unul dintre principalii producători de controllere pentru SSD-uri. Modelul are codul SM2320G și integrează în același procesor controllerul de stocare și cel USB, ceea ce a permis micșorarea dimensiunilor totale ale pachetului. Memoria este Kingston 3D TLC, module de câte 512 GB.

TESTE

Bun, Kingston propune “până la 2.000 MB/s” cu acest SSD portabil. Cât obține de fapt? Uitați niște teste. La un SSD de acest tip ne interesează doar scrierea secvențială, adică fișiere mai mari de 128 kB transferate într-o parte sau alta. Scrierea aleatoare de blocuri mici de 4 kB este un test pentru SSD-uri destinate bazelor de date sau sistemului de operare, care face mai des astfel de operațiuni. Nu-i cazul unuia conectat USB-C.

Crystaldiskmark 8

Primul test arată deja rezultate foarte bune, pe citire secvențială atinge acel 2.062 MB/s și pe scriere 1.855 MB/s. Testul este unul complex, folosește multi-threading pentru a solicita la maxim SSD-ul.

ATTO

ATTO Disk Benchmark 4 este un alt test uzual. Folosește blocuri de diverse dimensiuni pentru a testa transferul. Viteza maximă se vede în dreapta jos, 1.920 MB/s citire și 1.730 MB/s scriere. Mai interesant mi se pare faptul că viteze de peste 1.000 MB/s sunt obținute deja de la “blocuri” (fișiere, să zicem) de 32 kB, adică mai mici decât practic orice fișier din ziua de astăzi. Un astfel de SSD ține fotografii, video, fișiere Office etc și de obicei sunt mărișoare.

Anvil Pro

Anvil testează mai multe aspecte. De interes în imaginea de mai sus este rezultatul de 1.872 MB/s citire secvențială și 1.649 MB/s scriere secvențială.

AJA

Aja este un test gândit pentru medii de stocare folosite în înregistrare video. Este ca și cum ar simula transferul de fișiere mari video. Să conectezi direct XS2000 ca memorie de stocare pentru o cameră video s-ar putea să fie mai dificil, dar dacă există una care scoate pe USB-C (sau vreun recorder care face asta), se poate. Rezultatele sunt bune și aici pentru fișiere de 4 GB Ultra HD, adică acel 1.869 MB/s citire și 1.715 MB/s scriere.

Iometer

Iometer este o unealtă cu care poți solicita SSD-ul în ce mod vrei tu. Am făcut asta cu scriere și citire secvențială multi-threader cu blocuri de 1 MB și scriere și citire aleatoare cu blocuri de 4 kB, caz în care interesează numărul de operațiuni pe secundă (IOPS), nu viteza lor.

Nu dă un grafic frumos, ci un mare tabel Excel din care am scos eu rezultatele. Acestea sunt:

 • citire secvențială: 2.055 MB/s
 • scriere secvențială: 1.874 MB/s
 • IOPS citire aleatorie: 105.000
 • IOPS scriere aleatorie: 20.922

Rezultatele sunt foarte bune inclusiv pe partea de IOPS. Controllerul acela demonstrează că gestionează foarte bine transferul inclusiv prin USB, care de obicei nu se pretează pentru foarte multe operațiuni paralele.

Transfer de fișiere

 • Film 9 GB – scris în SSD cu 1.045 MB/s și citit de acolo cu 1.420 MB/s
 • Fotografii diverse (total 3,4 GB) – scrise cu 635 MB/s și citite din SSD cu 1.013 MB/s

Rezultatele sunt mai mici decât în testele de mai sus deoarece copierea a fost făcută de mecanismul din Windows, care nu solicită mult SSD-ul cu transfer multi-core. Sunt curios dacă în Windows 11 vor schimba treaba asta.

Concluzia este simplă. Kingston spune “până la 2.000 MB/s”, iar în realitate am obținut 2.000 MB/s la citire și cam 1.870 MB/s scriere, rezultate foarte bune. Probabil că modelul de 2 TB, care mai scoate un plus de viteză prin paralelismul suplimentar al memoriilor (are 4 cipuri de memorie, nu 2), ajunge la 2.000 MB/s și pe scriere.

CE MI-A PLĂCUT

Îmi place că-i mic și portabil. Încape în buzunarul micuț de la blugi, dacă-i scoți cablul, și mai vine și cu o carcasă rezistentă la apă și praf (IP55) și rezistență la șocuri moderate dacă-i pui husa de silicon, ceea ce-i lungește viața.

Portabilitatea aceasta extremă, la pachet cu viteza mare de transfer, îl fac foarte bun ca unitate mobilă de backup. Să zicem că pleci într-un concediu și filmezi zeci de GB de clipuri video. Nu-ți trebuie spațiu imens în cameră sau în vreun laptop sau tabletă pentru a le stoca, ci le poți transfera rapid în acest SSD.

Dacă ai vreun laptop cu spațiu limitat, poți ține o mulțime de fișiere pe un Kingston XS2000 și lua de acolo ce-ți trebuie, după caz. Nu cred că-i nevoie să explic ideea de backup pe o unitate externă. În acest rol, Kingston XS2000 este mai mic decât marea majoritate a altora din piață și mai rapid decât aproape toate celelalte.

L-am conectat și la iPad Mini, apropo. Nu-i nimic complicat, îl înfigi în portul tabletei și gata, apare ca stocare în Files și alte aplicații. N-am testat viteza, ca sigur ar fi limitat de portul tabletei, dar poți scoate rapid din SSD fișierele care te interesează pentru editare sau trimis mai departe.

Îmi place și că prețul este bun față de alte unități comparabile. Kingston XS2000 de 1TB costă 1.000 de lei. Mă uit pe eMAG și văd WD Black 1 TB la 1.300 lei, SanDisk Extreme Pro 1 TB la 1.435 lei, Seagate FireCuda 1 TB la 1.200 lei. Toate sunt USB 3.2 gen 2×2, dar XS2000 are cel mai bun preț per GB.

Comparat cu unități USB 3.2 gen 2×1, este mai scump, desigur. Diferența de preț depinde de producător și mai ales de forma SSD-ului. Unul similar de mic și gen 2×1 costă cam 80-90% față de acesta.

Kingston zice pe site-ul oficial că ar avea 5 ani garanție. eMAG nu scrie clar garanția în pagina produsului, iar PC Garage încă nu l-a listat, ca să o aflăm de acolo. Bănuiesc că are 5 ani.

CE NU MI-A PLĂCUT

Mi-ar fi plăcut să includă în cutie și un adaptor de la USB-C la USB-A, chiar dacă standardul “gen 2×2” nu este posibil pe USB-A deoarece nu există două perechi de pini, ci doar “gen 2×1”. Există însă porturi USB 3.2 gen 2 de 10 Gbps cu conector USB-A, majoritatea plăcilor de bază din desktop-uri au din acestea. Kingston XS2000 prinde cam 1.000 MB/s într-un astfel de port.

Ca să-l conectezi, însă, trebuie un adaptor. Mi-ar fi plăcut să fie inclus, dar nu este.

Din fericire, am eu astfel de adaptoare pe acasă. Vă pot spune, testând cu XS2000 pe un port USB 3.2 gen 2×1, că acest adaptor de la Conectica de 13 lei este bun, am băgat 1.000 MB/s prin el. Scrie în specificații că este USB 3.2 gen 1 de 5 Gbps, dar duce și USB 3.2 gen 2×1, de fapt, pentru că diferența este dată doar de modul în care sunt împachetate datele (mai eficient), nu de cablare și pini. Am și acest adaptor, funcționează la fel de bine, dar costă mult mai mult.

CONCLUZIE

Dacă vreți o unitate USB 3.2 gen 2×2, acest Kingston XS2000 este performant și are un preț per GB de stocare foarte bun. La anul tot mai multe PC-uri și laptopuri vor avea astfel de porturi, că Intel le împinge în chipseturile lor noi. Genul acesta de SSD va fi bun pentru mulți ani de acum încolo.

Articolul Review Kingston XS2000: un SSD portabil micuț, IP55, care prinde 2.000 MB/sec a apărut pe nwradu blog.

Original article: Review Kingston XS2000: un SSD portabil micuț, IP55, care prinde 2.000 MB/sec.