Review Motorola Edge 20 Pro: surprinzător de bun în toate aspectele

N-am mai testat de câțiva ani un telefon Motorola, iar noul Edge 20 Pro m-a surprins plăcut, l-aș numi un telefon bun la toate. DESPRE CE VORBIM Motorola Edge 20 Pro este un “aproape flagship”. Ecran OLED de 6,7″ la 144 Hz, 1080 x 2400 px cu Gorilla Glass 5, Snapdragon 870 cu 6/8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, baterie de 4.500 mAh cu încărcare la 30W. Camera principală are 108 megapixeli, f/1,9. Cea ultrawide are 16 megapixeli f/2,2 și telefonul integrează una cu zoom optic 5x, de 8 […] Articolul Review Motorola Edge 20 Pro: surprinzător de bun în toate aspectele a apărut pe nwradu blog.

Review Motorola Edge 20 Pro: surprinzător de bun în toate aspectele

N-am mai testat de câțiva ani un telefon Motorola, iar noul Edge 20 Pro m-a surprins plăcut, l-aș numi un telefon bun la toate.

DESPRE CE VORBIM

Motorola Edge 20 Pro este un “aproape flagship”. Ecran OLED de 6,7″ la 144 Hz, 1080 x 2400 px cu Gorilla Glass 5, Snapdragon 870 cu 6/8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, baterie de 4.500 mAh cu încărcare la 30W.

Camera principală are 108 megapixeli, f/1,9. Cea ultrawide are 16 megapixeli f/2,2 și telefonul integrează una cu zoom optic 5x, de 8 megapixeli și cu stabilizare optică pe acest modul. Frontala are 32 megapixeli.

Preț: 3.000 de lei la eMAG pentru varianta 12+256 GB.

VIDEO

Pentru cei care nu vor un text clasic, de citit pe îndelete:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ

Motorola Edge 20 Pro arată bine, pare un telefon serios, chiar sobru. Eu l-am testat în varianta Midnight Blue, care-i un albastru închis pe spate. Am înțeles că ar exista și o variantă cu piele artificială pe spate și aș prefera-o pe aceea – oferă grip mai bun și nu mai necesită o husă.

De remarcat că, fiind axat pe serviciile Google, are inclusiv buton de Google Assistant pe partea stângă.

CE MI-A PLĂCUT

Telefonul arată bine și se descurcă bine în toate funcțiile sale. Nu-i nimic de reproșat în esență. Ca aspect, ai bezel subțirel, iar spatele arată excelent cu acea textură discretă albastră ce face niște ape plăcute în lumină.

Hardware-ul este și el performant. Ecranul este foarte bun, luminos, culori vii, plăcut vizual în orice împrejurare. Poate fi setat la 144 Hz sau într-un mod Auto în care urcă adaptiv până la 120 Hz, în câteva trepte.

Chipsetul, acel Snapdragon 870, este o versiune a flagship-ului Qualcomm de anul trecut. Modelul testat de mine avea 12 GB de RAM și 256 GB stocare internă și s-a comportat excelent în orice situație.

Benchmark-urile sunt foarte bune, scoruri mari peste tot. Stress Test-ul a ieșit foarte bine, performanță constantă pe toate cele 20 de repetări, deci telefonul nu s-a încălzit și nu a intrat în limitare automată.

Modulul foto este foarte bun. Camera principală suprasaturează un pic canalul de roșu, dar în general obține imagini bune, cu texturi fine bine surprinse.

M-a surprins foarte plăcut zoom-ul optic 5x. Uitasem cât de util este un astfel de zoom. La 5x chiar simți că-i zoom, de fapt, având în vedere că acum algoritmii modern și senzorii de calitate pot obține un 2x sau 3x foarte utilizabil și pe camera normală. Motorola Edge 20 Pro, cu 5x zoom optic și stabilizare optică pe acea cameră, aduce un efect wow în utilizare și îți permite să “vezi” la depărtare.

Modul Night putea fi mai bun. Se cunoaște când îl activezi, că altfel ies imagini aproape negre în noapte, dar am văzut și implementări mai bune.

Un alt punct forte este insistența pe serviciile Google, Motorola fiind printre acei producători “all-in” în această privință. Ai cam toate programele Google preinstalate și inclusiv buton de Google Assistant (așezat prea sus).

CE NU MI-A PLĂCUT

L-am numit de câteva ori “aproape flagship”, deși are hardware de top. De ce aproape?

Pentru că sunt câteva minusuri. De exemplu, ai difuzor puternic doar în partea de jos, deci fără sunet stereo în jocuri sau clipuri video pe speaker.

Apoi, camera principală nu este stabilizată optic. Telefonul în sine nu are încărcare wireless.

Pentru mine problema cea mai mare a fost lag-ul la schimbarea între camere, durează aproape o secundă să treci de pe una pe alta. Activarea camerei cu zoom parcă durează cel mai mult, iar declanșarea fotografierii pe zoom durează minim o secundă. Apeși butonul… și după o secundă fotografiază. Și este software din acela ciudat, care de fapt chiar declanșează senzorul după acea secundă, nu doar stă blocat în procesare. Dacă miști telefonul în acel timp, fotografiezi chiar altceva. Demo aici.

Faptul că are senzorul de amprente pe lateral nu este un minus pentru mine, deși unii consideră că flagship este doar telefonul cu senzor sub ecran.  Alții i-ar putea reproșa și încărcarea la “doar” 30W.

Aș mai reproșa faptul că, în ciuda serviciilor Google, rămăsese un pic în urmă cu update-ul. Am testat telefonul la final de septembrie si avea patch-ul de securitate de 1 august 2021. Samsung-ul meu S20 primise patch-ul de septembrie din primele zile ale lunii.

CONCLUZIE

Mie Motorola Edge 20 Pro mi se pare un telefon performant, bun inclusiv la gaming pentru că are ecran mare, refresh înalt și ține sub control încălzirea.

Face fotografii bune. Problemele sale sunt de fapt minore, deși difuzoarele stereo cam sunt obligatorii la nivelul său de preț. Per total, însă, e un telefon bun și, dacă-i mai scade prețul cu 50-100 euro, va fi chiar foarte bun!

ALTERNATIVE

Merită remarcat că gama Edge 20 este ceva mai mare.

Edge 20 (și atât) are același ecran performant, un modul foto practic identic (zoom optic 3x în loc de 5x), baterie de 4.000 în loc de 4.500 mAh. Chipsetul este un Snapdragon 778G, care este cel mai puternic mid-range al Qualcomm, un model performant și suficient inclusiv pentru jocuri. Portul USB-C este doar USB, nu are și ieșire DisplayPort pe acolo, dar mă îndoiesc că asta contează pentru mulți. Costă, însă, cu 1.000 de lei mai puțin. La 2.000 de lei preț la eMAG, este o afacere foarte bună, zic eu.

Edge 20 Lite este un mid-range mai degrabă spre capătul inferior al gamei. Avantajul său este bateria de 5.000 mAh. Are ecran mare de 6,7″ la 90 Hz, două camere foto pe spate, dar chipset MediaTek Dimensity 720 5G. Costă 1.700 de lei la eMAG și mai bine plătiți diferența până la Edge 20.

 

Articolul Review Motorola Edge 20 Pro: surprinzător de bun în toate aspectele a apărut pe nwradu blog.

Original article: Review Motorola Edge 20 Pro: surprinzător de bun în toate aspectele.